Spring naar inhoud

40 dagentijd 2021

Ik ben er voor jou! 40dagentijd 2021

Zeven keer barmhartigheid

Het thema van de 40dagentijdcampagne 2021 van Kerk in Actie is “Ik ben er voor jou”, en is geïnspireerd op de zeven werken van barmhartigheid. In de veertigdagentijd staan onze beide predikanten in de kerkdiensten stil bij de zeven werken van barmhartigheid, als voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen. Op de website staat voor elke dag in de 40dagentijd een korte bijdrage, om thuis te gebruiken. Dat kan van alles zijn: een weetje, een spreuk, een opdracht, een korte meditatie bij een bijbeltekst, iets om over na te denken, of een gedicht. Vaak staat er een stukje uit de bijbel, dat je thuis kunt lezen, en dat past bij het onderwerp van die dag.
Wij hopen dat dit materiaal jullie mag helpen bij jullie voorbereiding, persoonlijk, met vrienden of als gezin.
Voor het materiaal hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van wat Kerk in Actie ons hiervoor aanreikt. Deels hebben wij dit overgenomen, soms aangepast en ook deels zelf geschreven.

De zeven werken van barmhartigheid zijn:  * de zieken bezoeken
* de dorstigen drinken geven
* de vreemdeling onderdak bieden
* de naakten kleden
* de hongerigen voeden
* de doden begraven
* de gevangenen bezoeken

Week drie: de vreemdeling onderdak bieden

Zondag 7 maart: vluchtelingen in Libanon

Miljoenen Syriërs sloegen op de vlucht voor het aanhoudende geweld en werden gastvrij opgevangen in buurland Libanon. In dit kleine land is inmiddels een op de vier inwoners vluchteling.
Dit zet de samenleving onder druk. Huur- en voedselprijzen zijn gestegen en de werkloosheid is verdubbeld. Kerk in Actie helpt zowel vluchtelingen als de arme bevolking van Libanon.
Meer weten? Lichtpunten voor Syrische vluchtelingen | Kerk in Actie (protestantsekerk.nl)

Zaterdag 6 maart: Kerk in Actie voor waterputten

Sinds de burgeroorlog in 2013 losbarstte zijn ruim 2 miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht geslagen, in het land zelf en naar andere landen. In de hoofdstad Juba wonen duizenden mensen in het vluchtelingenkamp 'Bros'. Het kamp is open, wat wil zeggen dat mensen in en uit kunnen lopen, bijvoorbeeld om naar school te gaan of boodschappen te doen. De meeste mensen wonen hier al langer dan een jaar. Ze leven in zelfgemaakte tenten en zijn grotendeels afhankelijk van voedsel en water, dat door hulporganisaties wordt verstrekt. Kerk in Actie bouwde en renoveerde in 2017 in totaal 22 waterpompen. Van 1 waterpomp maken 500 mensen gebruik. Met 22 waterpompen konden dus 11.000 mensen geholpen worden. Ze kunnen nu water tappen wanneer ze maar willen om van te drinken, om zich mee te wassen en om eigen kleine moestuintjes mee te onderhouden. Dat is een hele verbetering voor al die mensen die in dit of een ander vluchtelingenkamp moeten leven. Waterpompen bouwen in vluchtelingenkampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *