Spring naar inhoud

40-dagentijd 2021

De veertigdagentijd is een tijd waarin we toeleven naar Pasen. In de vroege kerk was dit bij uitstek de periode waarin degenen die tot de kerk wilden toetreden een intensieve leerperiode doormaakten, zodat ze in de paasnacht ‘klaar’ waren om gedoopt te worden. Maar ook voor mensen die al gedoopt zijn en tot de kerk behoren valt er natuurlijk nog altijd veel te leren. Je bent als gelovige nooit klaar, maar je blijft altijd leerling in het voetspoor van Jezus. Daarom is de veertigdagentijd voor de hele kerk een periode van bezinning, een ‘leertijd’.

Dit jaar begint de veertigdagentijd op woensdag 17 februari, ook wel aswoensdag genoemd. Anders dan andere jaren vieren we deze keer geen vespers in de veertigdagentijd, omdat samenkomen niet mogelijk is. Toch willen we deze tijd niet ongemerkt voorbij laten gaan en we hebben daarom een manier bedacht waarop u thuis aandacht kunt schenken aan deze bijzondere periode in het kerkelijk jaar: een huisliturgie die u op uw eigen tijd en in uw eigen omgeving kunt ‘vieren’. Net als voor de vespers zijn er teksten uitgekozen ter bezinning. Dit keer zijn dat teksten van de hand van Thomas Merton, een bekende Amerikaanse monnik en schrijver. Hij was een religieuze zoeker, die zijn zoektocht met velen deelde in brieven en geschriften.

U kunt een vast moment in de week kiezen om deze huisliturgie te vieren (bijvoorbeeld de woensdagavond), u kunt het ook elke dag van de week doen of op een moment dat het u past – we laten dat graag aan u over. De teksten die in de liturgie staan kunt u hardop lezen, maar ook in stilte overwegen. Iedere week verschijnt er een nieuwe huisliturgie bij de nieuwsbrief, met de teksten voor die week. Bij de tekst(en) wordt een vraag aangereikt ter overdenking.
Om het moment van bezinning extra diepte te geven roepen we u op uw gedachten bij de vraag in de liturgie in een grotere kring te delen. Het idee is een kring via de e-mail op te zetten. U kunt uw mailadres doorgeven aan 40dagen.tenboer@gmail.com. U wordt dan opgenomen in de verzendgroep.
We hopen dat u meedoet!

da. Gonny de Boer
Wilma Naaijer

Voor de huisliturgie: klik hier

Online 40-dagentijd kalender